Accessibility Tools


foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MISIUNEA ȘCOLII: Formarea tinerilor pentru o societate deschisă, pentru economia viitorului și pentru cetățenie activă urmând integrarea într-o Europă unită.

Colegiul Economic

“Dimitrie Cantemir” Suceava

Scoala Europeana

 
1 - STAFIE GABRIELA - SAPTAMANA MESERIILOR

2 - STAFIE GABRIELA - SAPTAMANA MESERIILOR

3 - STAFIE GABRIELA - SAPTAMANA MESERIILOR


     În Săptămâna Meseriilor, în cadrul Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava a avut loc activitatea „Meseria de azi și de mâine”, având ca invitate pe doamna expert contabil Negurici Anca și pe doamna Pădurariu Bianca, expert în asigurări. Activitatea coordonată de prof. Șomîtcă Alina, prof. Hagiu Luminița, prof. Stafie Gabriela și prof. Reindl Alexandra a avut ca scop familiarizarea elevilor cu domeniile economiei și asigurărilor, prezentarea oportunităților de carieră și dezvoltarea abilităților necesare pentru succesul profesional. Invitatele au subliniat importanța educației financiare și a asigurărilor în viața de zi cu zi. Doamna expert contabil a prezentat rolul și importanța profesiei sale în economie, oferind exemple concrete din experiența proprie. S-a discutat despre cerințele de calificare și abilitățile necesare pentru a deveni expert contabil, oportunitățile de carieră în contabilitate și finanțe, importanța eticii și a responsabilității în această profesie. Profesionistul din domeniul asigurărilor a explicat rolul și importanța asigurărilor în protejarea persoanelor și a bunurilor. S-a discutat despre diferitele tipuri de asigurări și beneficiile acestora, oportunitățile de carieră în industria asigurărilor, abilitățile necesare pentru a avea succes în acest domeniu. Elevii au fost încurajați să își exprime opiniile și să ofere feedback despre activitate. S-au oferit resurse suplimentare (site-uri web, cărți, etc.) pentru cei interesați să exploreze mai departe domeniile economiei și asigurărilor. Astfel, activitatea a fost una constructivă, transformându-se într-o adevărată dezbatere, la finalul căreia elevii au ieșit mai informați și mai conștienți de tentațiile cărora sunt nevoiți să le facă față.

 

     Săptămâna meseriilor a fost marcată la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava prin activitatea “Meseria de bancher” avându-o ca invitat pe dna. Anca Adomniței, responsabil de unitate la BCR, sucursala Suceava. Elevii au aflat ce profesie li se potrivește pe baza unui chestionar de evaluare a trăsăturilor de personalitate ocupațională, au primit sfaturi pentru realizarea unui CV corect și complet, au descoperit secretele unui interviu reușit. Meseria de bancher este în continuă schimbare și adaptare la cerințele pieței și la digitalizare, de aceea este o adevărată provocare să lucrezi în domeniul bancar. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de Q&A prin care elevii au aflat avantajele și dezavantajele meseriei de bancher. Activitatea a fost coordonată de directorul adjunct prof. Panaite Liliana, prof. Ilie Andreea, prof. Grusca Camelia și prof. Cirlan Mihaela .

 

Activitatea : Etapa pe școală a Concursului Național de nutriție și alimentație sănătoasă „Culinariada”, ediția a VI-a, 2025, inclus în lista proiectelor de educație extrașcolare naționale și internaționale, an școlar 2024-2025, aprobat MEC, Anexa 2 la OMEC nr. 3.026 / 14.01.2025, poziția 60 

Data și locația: Vineri, 07.03.2025, ora 11:00, Cantina Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava 

Grup țintă : elevii colegiului, cu precădere de la calificarea Tehnician în gastronomie 

Coordonatori activitate : prof. Reindl Alexandra, dir. adj. Panaite Liliana 

Comisia de evaluare : prof. Vranciu Livia Elena, prof. Sfichi Florentina Elena 

Descrierea activității: În cadrul Săptămânii Meseriilor, a avut loc etapa pe școală a Concursului Național de nutriție și alimentație sănătoasă „Culinariada”, secțiunea a II-a - Concurs și Expoziție gastronomică „Preparate tradiționale locale și zonale”. Activitatea s-a desfășurat în 06 martie 2025, la care au participat 4 echipe de elevi. Fiecare echipă a pregătit un preparat de bază tradițional din zona lor, fiind evaluată de un juriu format din profesori de specialitate. Preparatele prezentate au fost următoarele: - iepure la cuptor cu garnitură de cartofi copți la cuptor cu mărar și smântână – Nedelcu Adrian Ilie și Rusu Adi Vasilică (clasa a XII-a G) – prof. coordonator Onofrei Simona Antonela - afumătură cu prune uscate – Tuhlei Emanuel și Hladiuc Thomas Samuel (clasa a XI-a G / a XII-a) – prof. coordonator Șic Ana - ciulama de hribi și mămăliguță – Bolohan Naomi și Perhinschi Teodor Florian (clasa a X-a G) – prof. coordonator Șic Ana - găluște cu crupe – Răscol Iulia Ionela și Niculița Andreea Vasilica (clas a X-a A șp) – prof. coordonator Pascariu Daniel Fiecare echipă și-au prezentat preparatele alese cum au știu ei mai bine. La final, juriul a acordat punctaje pe baza criteriilor de prezentare, gust și respectarea tradițiilor culinare. În urma evaluării, 3 echipe au fost selectate pentru a participa în etapa următoare a concursului și anume: - iepure la cuptor cu garnitură de cartofi copți la cuptor cu mărar și smântână - afumătură cu prune uscate - găluște cu crupe Activitatea a fost una dinamică, cu un spirit de competiție pozitiv și implicare activă din partea elevilor.

 

Activitatea: Activitate educațională în aer liber – „Descoperirea obiectivelor turistice din România” 

Data și locația: Miercuri, 05.03.2025, ora 15:00, Parcul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava 

Grup țintă: Elevi ai clasei a X-a J 

Coordonatori activitate: Prof. Reindl Alexandra 

Descrierea activității: În cadrul Săptămânii Meseriilor, elevii clasei a X-a J au participat la o activitate educațională în aer liber, având ca scop combinarea noțiunilor teoretice cu mișcarea fizică. Activitatea a început cu realizarea unui acrostih folosind literele numelui fiecărui elev, formând orașe turistice din România și principalele obiective turistice din aceste orașe. Ulterior, elevii au participat la un joc clasic cu mingea de volei în cerc, în care fiecare participant trebuia să spună un obiectiv turistic din România atunci când mingea ajungea la el. Dacă nu răspundeau în 10 secunde, erau „penalizați” printr-o mică „pedeapsă” amuzantă. Activitatea s-a încheiat cu câteva exerciții fizice la aparatele de gimnastică din parc, încurajând astfel o activitate fizică sănătoasă și activă. Atmosfera a fost una relaxantă și veselă, iar elevii au învățat într-un mod plăcut despre frumusețile țării, în timp ce au făcut mișcare și au interacționat într-un mediu prietenos.

 

„Gânduri de primăvară” – Activitate dedicată mamelor elevilor clasei a IX-a I 

Data și locația : Miercuri, 05.03.2025 , ora 18:00, Aula Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava 

Grup țintă: Elevi ai clasei a IX-a I, părinți ai elevilor, cadre didactice 

Coordonatori activitate: prof. Reindl Alexandra, prof. Negrea Daniela Elisabeta 

Invitați: Mamele elevilor din clasa a IX-a I 

Descrierea activității: În cadrul Săptămânii Meseriilor, elevii clasei a IX-a I au invitat mamele lor la activitatea „Gânduri de primăvară”. La începutul activității, elevii și părinții au completat împreună fișa „Gânduri de primăvară”, care conținea urări de familie inspirate din 6 orașe cu legătura în viața de familie: Lisabona, Kyoto, Roma, Barcelona, Melbourne și Praga. Fiecare oraș a fost asociat cu un gând pozitiv sau o tradiție din viața de familie. Ulterior, elevii au împărțit diplome mamelor, în semn de apreciere pentru tot sprijinul acordat. Activitatea a continuat cu o discuție despre importanța pregătirii în industria ospitalității, un domeniu esențial în cadrul Săptămânii Meseriilor, în timp ce toți participanții s-au bucurat de o cană de ceai și o felie de cozonac. Atmosfera a fost una caldă și prietenoasă, iar părinții și elevii au avut ocazia de a împărtăși gânduri despre primăvară și de a discuta despre viitorul în industria ospitalității

     Elevii clasei a IX-a H, calificarea profesionala tehnician în turism, au participat luni 10.03.2025, sub coordonarea prof. Ichim Nadia și prof. Bursuc Maria, la o lecție vizită la Sakura - Cafenea&Ceainărie Suceava. Aici au avut oportunitatea de a afla informații utile despre transformarea pasiunii în idee de afaceri, istoria ceaiului, proprietățile organoleptice ale acestuia precum și reguli de etichetă și protocol. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul prof. Iacoboaia Alina și Liliana Nestor administratorul ceainăriei, cu prilejul ,, Zilei naționale a meseriilor”.

     În data de 6 martie, cu ocazia „Săptămânii meseriilor”, elevii de la calificarea Tehnician în gastronomie au demonstrat talentul și pasiunea lor pentru gastronomie prin participarea la un concurs inedit, desfășurat în echipe a câte 2 elevi. Tema concursului a fost "Creativitate și originalitate în laboratorul de alimentație", iar concurenții au avut ocazia să-și pună în valoare abilitățile culinare și să gătească preparate delicioase, care au fost apreciate de juriu și colegi. Printre preparatele care au impresionat la acest concurs s-au remarcat puiul prăjit crocant, iepurele la cuptor, sărmăluțele, pastele bologneze, ciulama de pui etc.; Concursul a fost un adevărat festin al creativității, iar elevii au demonstrat nu doar abilități culinare, ci și capacitatea de a lucra în echipă, de a inova și de a pune în practică cunoștințele acumulate în cadrul formării lor. Felicitări tuturor participanților și mult succes în continuare!

     La Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava a avut loc activitatea “Profesia de inginer – tot mai atractivă în rândul tinerilor!”, avându-i ca invitați pe d-nul decan prof. univ. dr. ing. Laurenţiu-Dan MILICI și conferențiar univ. dr. ing. Constantin UNGUREANU – Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor – USV, care, în cadrul parteneriatului pe care îl au cu școala noastră, au prezentat oferta educațională a Universității din Suceava claselor de elevi. Activitatea a fost coordonată de către prof. ing. Chiper Andreea-Ramona, prof. Grușcă Camelia, prof. Foit Ecaterina Daniela. La activitate au participat dir. prof. Beșa Mihaela, dir. adj. prof. Panaite Liliana, prof. Șic Ana, prof. Hagiu Luminița, prof. Andrieș Andreea Claudia, împreună cu clasele de elevi.

     Au fost vizionate o serie de filmulețe privitoare la meseriile de inginer și de economist, precum și un PPT care vor ajuta viitorii absolvenți în orientarea în carieră și alegerea unei meserii de viitor.

     La sfârșitul activității au avut loc o serie de dezbateri privitoare la cele prezentate, elevii punând întrebări referitoare la viitoarele oportunități de integrare pe piața de muncă.

 

     O parte dintre elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir", s-au bucurat de prezenta doamnei avocat Nisioi Maria Flaviana , care le-a împărtășit din cunoștințele și experiența sa, din acest domeniu vast și frumos, avocatura. Foarte curioși, elevii au adresat multe întrebări, astfel că activitatea s-a transformat într-o veritabila sesiune Q&A. Mulțumim invitatei noastre pentru informațiile prețioase.

     O experiență utilă pentru elevii clasei a IX-a F!
Astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor, elevii noștri de la Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir" au avut oportunitatea de a vizita Primăria Suceava și de a descoperi activitatea administrației locale.
Mulțumim domnului viceprimar Daniel Ungurian și doamnei consilier Maria Patrăucean pentru deschiderea și implicarea cu care le-au oferit elevilor o perspectivă reală asupra meseriilor din administrația publică.
Această vizită a fost o ocazie excelentă pentru elevi să înțeleagă mai bine rolul administrației locale și să exploreze noi posibilități de carieră. Ne bucurăm că am putut contribui la orientarea lor profesională!

 

     Săptămâna meseriilor CEDCSV– Experiență practică pentru viitori tehnicieni în hotelărie🏩

     În cadrul săptămânii meseriilor, elevii clasei a XII-a H, calificarea-Tehnician în hotelărie, au avut oportunitatea de a-și aprofunda cunoștințele printr-un stagiu de instruire practică desfășurat la agentul economic-My Continental Suceava. Această experiență le-a oferit ocazia să învețe direct de la profesioniștii din domeniu, să observe standardele de calitate și să își dezvolte abilități esențiale pentru cariera lor. Elevii au fost implicați în diverse activități specifice industriei hoteliere, de la recepție și relații cu turiștii până la organizarea evenimentelor și serviciile de ospitalitate. Aceștia și-au consolidat competențele și au înțeles mai bine importanța profesionalismului și a atenției la detalii în acest domeniu dinamic. Astfel de experiențe îi pregătesc pentru un viitor de succes în industria ospitalității.

Copyright © 2025 Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava - Toate drepturile rezervate.