Accessibility Tools
Dimensiunea europeană a educaţiei este reflectarea unei realităţi care exercită presiuni, determinându-ne să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalităţi de răspuns la provocările lumii contemporane.
În acest scop, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava se derulează, în perioada 2010 – 2012, proiectul Comenius Parteneriate Multilaterale cu titlul „How much Bio do we need? Bio-Food from its production and marketing up to consumption”, în parteneriat cu Germania, Italia, Portugalia, Polonia şi Suedia.
În perioada 27 – 31 octombrie 2011 a avut loc întâlnirea de proiect la Suceava, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, ocazie cu care au participat 11 profesori şi 19 elevi reprezentanţi ai şcolilor din ţările participante în cadrul proiectului.
Întâlnirea a debutat într-un cadru festiv, în aula liceului, unde profesorii şi elevii au fost primiţi cu pâine şi sare, conform tradiţiei. La discuţiile şi prezentările legate de tema proiectului a participat, pe lângă conducerea liceului şi reprezentanta inspectoratului, d-na prof. Pentilescu Maria.
Profesorii şi elevii au prezentat activităţile şi produsele finale ale proiectului, după cum urmează: echipa din Germania a prezentat blog-ul www.comeniusbioblog.wordpress.com şi câteva aspecte legate de importanţa alimentaţiei sănătoase în viaţa tinerilor şi nu numai; echipa din Italia a expus pe larg modalitatea de accesare a platformei de învăţare www.howmuchbio.org, încurajând postarea de informaţii educative legate de alimentaţia bio; echipa din Italia a realizat şi o expoziţie foto cuprinzând toate activităţile derulate de-a lungul întâlnirilor în cadrul proiectului; echipa din Suedia a explicat modalitatea de aplicare în scop educativ a jocului bio “Vreau să fiu milionar!”; echipa din Portugalia a prezentat modul în care va prezenta fotografiile realizate de participanţii la întâlnirile de proiect în vederea realizării albumului foto al proiectului; echipele din Polonia şi România au expus designul şi maniera de colectare a reţetelor bio specifice fiecărei ţări implicate în proiect, în vederea realizării colecţiei de reţete.
În continuare, profesorii şi elevii au participat la o reprezentaţie de dansuri populare în sala de sport a Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, ocazie cu care elevii liceului au încercat să exprime cu mişcări coordonate cu un ritm antrenant, stilul de viaţă al românilor, sentimente dintre cele mai variate, de la tristeţe la veselie.
După această reprezentaţie de mare artă, toţi participanţii au degustat din alimentele bio tradiţionale româneşti, realizate de elevii liceului şi prezentate într-un mod estetic, sub formă de expoziţie.
În ziua de sâmbătă, 29 octombrie 2011, am pornit într-o mică excursie, profesori şi elevi, ocazie cu care am vizitat o fermă organică de vaci la Şaru Dornei unde am văzut cum sunt hrănite animalele, doar cu fân şi semifân provenit din zonă unde plantele nu sunt grăbite să crească, se respectă distanţa dintre acestea, normele de irigare, animalele nu sunt hrănite cu substanţe care le îngraşă şi le grăbesc creşterea, sunt ţinute în medii nestresante pentru ele şi asa mai departe, şi o fabrică de procesare a laptelui bio, Camy Lact Vatra Dornei, unde am putut observa fiecare etapă prin care trece laptele pentru a fi transformat ulterior în şvaiţer, caşcaval, unt.
Astfel, am găsit răspuns la câteva întrebări cum ar fi: De ce sunt mai bune alimentele bio? Care sunt diferenţele dintre alimentaţia obişnuită şi cea bio? Este alimentaţia bio mai sănătoasă decât alimentaţia obişnuită? Cum putem mânca bio?
Duminică, 30 octombrie 2011, profesorii au vizitat 2 dintre mănăstirile din Moldova – Suceviţa şi Voroneţ. „Renumitele mănăstiri din Moldova reprezintă o destinaţie turistică la care trebuie să ajungi măcar o data în viaţă”, au concluzionat profesorii din Germania, Italia, Polonia, Suedia şi Portugalia. Această călătorie ne-a oferit tuturor posibilitatea să admirăm arhitectura religioasă moldovenească şi sa ne bucurăm de bogăţia spirituală a oamenilor din această zonă.
Întâlnirea de proiect s-a finalizat cu o masă festivă, ocazie cu care am schimbat impresii, am oferit cadouri.
Prof. Coordonator,
Florentina Sfichi