« La Francophonie partagée », spectacol dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu ,, Suceava
Cuvântul francofonie a fost folosit pentru prima dată în jurul anului 1880, de către geograful francez Onesime Reclus pentru a desemna ansamblul persoanelor şi ţărilor vorbitoare de franceză. De atunci, acest cuvânt este folosit cu minusculă pentru a desemna vorbitorii de franceză şi cu majusculă pentru a aminti de instituţiile care se ocupă cu relaţiile dintre ţările francofone.
Având în vedere interesul elevilor pentru aspecte legate de cultura Franţei, parteneriatul propune o abordare modernă, adaptată atât specificului colegiului cât şi preferinţelor elevilor, vis-a-vis de muzică, teatru, pictură, gastronomie franceză încercând să combine activităţi dedicate faptelor de limbă cât şi activităţilor de exprimare orală.
Pentru a celebra Ziua Internaţională a Francofoniei Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu au iniţiat un parteneriat şcolar având următoarele obiective: dezvoltarea la elevi a dorinţei de cunoaştere a culturii şi civilizaţiei franceze, cultivarea dorinţei de a lucra în grup, dezvoltarea respectului pentru cultura franceză, dezvoltarea simţului artistic şi gustului pentru frumos. Acest proiect educativ şi-a propus, pe lângă o importantă documentare a elevilor despre obiectivele socio-culturale ale Franţei şi o aprofundare a valorilor francofoniei, dezvoltarea competenţelor de comunicare şi exprimare artistică. Iniţiativa acestui parteneriat aparţine doamnelor profesoare de limba franceză ce au coordonat proiectul educaţional : Maxim Irina( Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir,, Suceava ) şi Hetriuc Cristina ( Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu,, Suceava).
În paralel cu alte manifestări ce se vor desfăşura de-a lungul întregii săptămâni în cele două unităţi de învăţământ partenere, Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, a fost marcată prin muzică şi culoare, prin teatru şi dans în cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu. Elevii, pregătiţi de doamnele profesoare coordonatoare ale parteneriatului : Maxim Irina, Hetriuc Cristina precum şi de doamnele profesoare Băbăscu Melania, Murea Ioana şi Petrişor Valentina de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, dar şi doamnele profesoare Vranău Felicia, Melish Irina, Cristescu Violeta de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi-au folosit imaginaţia realizând expoziţii de planşe şi afişe,,Les couleurs de la francophonie,,, , punând în scenă piese de teatru ,,Rigoler, ça fait du bien,, , dansând vals, jaif, tango sau interpretând diferite melodii din repertoriul internaţional: Lara Fabian, Demis Roussos, Zaz, Zaho, Indila,Carla Bruni, Stromae, dar şi imnul naţional al Franţei .
Prin această activitate se dovedește încă o dată afinitatea poporului român pentru limba franceză și totodată apartenența României la grupul de țări francofone. De asemenea, activitățile extracurriculare au rolul de a dezvolta competențele elevilor în situații concrete de viață. Proiectul « La Francophonie partagée », a creat cadrul optim pentru exersarea limbii franceze înafara orelor de curs.
Prof. Maxim Irina
Prof. Băbăscu Melania