Proiect realizat de: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
Finanțat de: Fundația EVZ prin programul „Local Histories. International”
Cu sprijinul: Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”.
EVZ Foundation: https://www.facebook.com/evzfoundation
Institutul „Elie Wiesel”: https://www.facebook.com/InstitutulElieWiesel
„Povestiri din Holocaust. Istorii locale” - un proiect care ne încurajează să redescoperim o parte a trecutului comunităților încare locuim, să aprofundăm istoria acestora dintr-o perspectivă diferită, cea a experiențelor trăite în perioada Holocaustului de evrei și romi, persecutați, deportați sau exterminați pe criterii arbitrare.
Panourile de bandă desenată ne dezvăluie povești de viață ale evreilor și romilor din Suceava, Bacău, Vrancea, Galați, Argeș și Dolj trimiși la muncă obligatorie, deportați în Transnistria, excluși din viața economică, socială, culturală. Experiențele lor ne arată că Holocaustul din România este realitatea trăită în perioada celui de-al Doilea Război Mondial de sute de mii de oameni care au fost parte a comunităților noastre. La realizarea expoziției din Suceava au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Stefan Cel Mare” și de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”.
Elevii noștri au încercat să transmită un mesaj, simplu și direct, prin desen și cuvinte, așa cum au văzut Povestirile Holocaustului în Suceava. În același timp, lansează o invitație la vizualizare, trăire și meditație istorică prin ochi de copii...